Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Σύμπραξη για την Αθήνα

Τον περασμένο Μάρτιο, μαζί με κάποιους άλλους συναδέλφους από τον χώρο των επιχειρήσεων συστήσαμε μία ομάδα, τους «Ελεύθερους Επιχειρηματίες». Σκοπός μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ξεχωριστό δίκτυο στον χώρο του εργοδοτικού συνδικαλισμού, αδέσμευτο και ελεύθερο από μικροκομματικές μεθοδεύσεις. Κι αυτό, διότι δυστυχώς, βλέπαμε όλες τις μέχρι τότε τάσεις να υπηρετούν τυφλά κάποια κόμματα, συρόμενες ακόμη και σε επιλογές που τραυμάτιζαν την εικόνα του ελληνικού εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Διότι η όποια σχέση με κόμματα και παρατάξεις θα μπορούσε να μην είναι απαραιτήτως κακή, αν δεν συνοδευόταν από μία παθητική αποδοχή και εκτέλεση εντολών, οι οποίες αποκλίνουν πλήρως από τα ίδια τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Μ’ άλλα λόγια, συστήσαμε αυτήν την ομάδα, διότι ακόμη κι αν κάποιοι από εμάς σχετίζονται με πολιτικούς σχηματισμούς, δεν θέλαμε να υπηρετούμε τις πολιτικές τους – εις ό,τι αφορά το εμπόριο – αλλά να τις υπαγορεύουμε και – γιατί όχι – να τις επιβάλλουμε, με γνώμονα πάντοτε τον ορθολογισμό που αποτελεί πηλώνα της σύγχρονης επιχειρηματικότητος.

Η ανακοίνωση της συμμετοχής μας στις εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών χαιρετίστηκε από μεγάλη μερίδα του εμπορικού κόσμου, διότι πρώτοι εμείς επικεντρώσαμε στα ειδικά προβλήματα του αθηναϊκού εμπορίου. Προβλήματα, που δυστυχώς, λόγω της ελλείψεως συλλογικής συνειδήσεως, δεν μπόρεσαν ποτέ να καταδειχθούν στο επίπεδο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, η οποία έχει παραδοθεί στην μικροπολιτική και τον κομματισμό.

Επικεντρώσαμε λοιπόν στο θέμα της υποβαθμίσεως της Αθήνας από την εγκληματικότητα, την λαθρομετανάστευση, αλλά και την ασυδοσία των συνδικάτων που είτε με αδιάκοπες πορείες και διαδηλώσεις είτε με απεργίες και καταλήψεις έθεταν την πρωτεύουσα σε ομηρία. Μια πρωτεύουσα που χάριν της Ολυμπιάδος ήταν στο πρώτο ήμισυ της περασμένης δεκαετίας ένα τεράστιο γιαπί. Μια πρωτεύουσα, που όχι μόνον δεν μπόρεσε ποτέ να εξαργυρώσει την ολυμπιακή επένδυση, αλλά έγινε και πολύ πιο αφιλόξενη απ’ ό,τι ήταν πριν.

Την επιμονή μας σε αυτά τα ζητήματα, όπως και σ’ αυτό του παρεμπορίου, φάνηκε σιγά σιγά να την υιοθετούν όλοι στον εμπορικό σύλλογο. Κατάλαβαν όλοι, ότι κρατάμε τον πιο παλιό και ιστορικό εμπορικό σύλλογο της Ελλάδος και ότι έχουμε το κύρος και την δύναμη από μόνοι μας να καταδείξουμε τα ιδιαίτερα ζητήματά μας, χωρίς να ζητιανεύουμε, αλλά απαιτώντας. Μοναδική προϋπόθεση θα ήταν η σύμπνοια και το πνεύμα συνεργασίας που επιτάσσουν πάντοτε οι δύσκολοι καιροί.

Τέτοιους καιρούς, δύσκολους, διανύουμε σήμερα και το αναγνωρίζουμε όλοι. Έτσι και οι Ελεύθεροι Επιχειρηματίες αποφάσισαν να συναινέσουν σε μία κοινή προσπάθεια, που θα ισχυροποιούσε την φωνή των Αθηναίων εμπόρων, τον Εμπορικό Σύλλογο. Αποφασίσαμε  ότι είναι υποχρέωσή μας να εστιάσουμε με τους υπολοίπους συναδέλφους σ’ αυτά που μας ενώνουν και όχι στα λίγα και ανούσια που μας χωρίζουν. Οι Ελεύθεροι Επιχειρηματίες συμμετέχουν σε κοινό ψηφοδέλτιο μαζί με την Νέα Προοπτική του Παναγή Καρέλλα και την Παναθηναϊκή Κίνηση Εμπόρων του Νίκου Γιαννέτου, με την επωνυμία «ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ», με τις υποψηφιότητες του επικεφαλής τους, Παναγιώτη Δούμα και του Γιάννη Γιαννάκενα για το ψηφοδέλτιο του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου, με τον Γιώργο Ρεκατσίνα στο ψηφοδέλτιο για την Ελεγκτική Επιτροπή και με τους Μανώλη Χριστινάκη, Μιχάλη Γεωργιλά, Δημήτρη Ζαφειρόπουλο και Μαρία Αγγελοπούλου για την εκπροσώπησή μας σε Ομοσπονδία και Συνομοσπονδία.

Καλούμε όλους τους φίλους συναδέλφους μας, που είναι μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, να στηρίξουν αυτήν μας την επιλογή και να συμμετάσχουν με την ψήφο τους στις εκλογές της 7ης και 8ης Δεκεμβρίου, στον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών (Μητροπόλεως 52). Η συμμετοχή είναι σημαντική, ώστε η εκπροσώπησή μας στα λοιπά όργανα να είναι μεγάλη.

Παναγιώτης Δούμας
Επικεφαλής «Ελευθέρων Επιχειρηματιών»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου